FAQ
Αρχείο προς εκτύπωση
Με την μέθοδο και τα υλικά της θερμομεταφοράς μπορούμε να τυπώσουμε σχεδόν από όλα τα είδη αρχείων. Ενδεικτικά .cdr (Corel), ai. (Illustrator), psd. (Photoshop), .pdf, .eps, jpg. .tiff, .gif, .png, .bmp, .doc. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάθε θέμα μπορεί να εκτυπωθεί και κάθε τρόπος εκτύπωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε είδος αρχείου. Στείλτε μας το αρχείο σας για να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο και το υλικό με το οποίο μπορεί να εκτυπωθεί. Δεν τυπώνουμε από αρχεία Excel και Powerpoint.
Μπορείτε να τυπώσετε κείμενο επι τόπου στο κατάστημα. Μας υπαγορεύετε το κέιμενό σας, διαλέγετε χρώμα, γραμματοσειρά και μέγεθος… και έτοιμο.
Εάν θέλετε να γράψετε ένα κείμενο με μια δική σας γραμματοσειρά και να το ετοιμάσετε στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να το φτιάξετε σε ένα vector αρχείο (δηλαδή σε Corel ή σε Illustrator) μετατρέποντας όμως τις γραμματοσειρές σε αντικείμενα, curves για το Corel και outline για το Illustrator. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσων δεν διαθέτουμε την γραμματοσειρά σας στον υπολογιστή μας το αρχείο σας θα ανοίξει με μια άλλη γραμματοσειρά.
Τα παραπάνω δεν είναι εφικτά: α) με αρχεία του Word ή του Powerpoint ακόμα και αν έχουν μετατραπεί σε pdf, β) με αρχεία του Photoshop όταν πρόκειται να τυπώσουμε σε σκουρόχρωμα ή μαύρα υφάσματα, διότι για αυτά χρειαζόμαστε αρχεία vector.
Αναλόγως από που προέρχεται μια φωτογραφία έχουμε τα εξής αρχεία:
~Εάν την έχετε βρει στο διαδίκτυο…
…θα μας φέρετε το αρχείο στο οποίο την έχετε βρει, δηλαδή συνήθως .jpg, .gif, .png.
~Εάν την έχετε τραβήξει με μία φωτογραφική μηχανή…
…μας φέρνετε την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής, την φωτογραφική μηχανή με το δικό της καλώδιο USB, ή το αρχείο σε ένα στικάκι μεταφοράς αρχείων.
~Εάν την έχετε τραβήξει με μία συσκευή κινητού τηλεφώνου…
…μας την στέλνετε επί τόπου με blue tooth, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή την φέρνετε σε ένα στικάκι μεταφοράς αρχείων.
~Εάν την έχετε κατασκευάσει ή επεξεργαστεί στο Photoshop ή άλλο παρεμφερές πρόγραμμα…
…μας φέρνετε το .psd αρχείο σε ένα στικάκι μεταφοράς αρχείων.
~Εάν την έχετε σε τυπωμένη μορφή (ανεξαρτήτως της αρχικής πηγής)…
…μας φέρνετε την τυπωμένη φωτογραφία να την σκανάρουμε (μέχρι μέγεθος Α4 και όχι μεγαλύτερο). Το αποτέλεσμα παρουσιάζει μικρότερη ή μεγαλύτερη απόκλιση από τα χρώματα της εικόνας που θα μας φέρετε αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να τυπώσουμε την φωτογραφία σας σε t-shirt.
Σημ: Αν έχετε σε ηλεκτρονική μορφή κάποιο αρχείο μην το τυπώνετε (ειδικά σε οικιακούς εκτυπωτές) για να μας το φέρετε. Το πρωτότυπο αρχείο θα δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Το Word όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα του Office δεν είναι κατά καμία έννοια γραφιστικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει πως δεν σας δίνουν την δυνατότητα να “στήσετε ένα εικαστικό”. Τα clipart του Word έχουν εξαιρετικά χαμηλή ανάλυση και την όποια “σύνθεση” ετοιμάσετε σε αυτό θα την ξαναφτιάξουμε από την αρχή διότι δεν μπορούμε να τυπώσουμε κατευθείαν από αρχείο Word. Φέρτε λοιπόν το σχέδιο σας ξεχωριστά από το κείμενο και θα συνδυάσουμε επί τόπου και τα δύο σε ένα ωραίο αποτέλεσμα για το t-shirt σας.
Το βινύλιο είναι ένα υλικό σε μορφή λεπττού φιλμ το οποίο χαράσσεται σε ειδικό μηχάνημα. Αφαιρώντας το περιττό μέρος του υλικού απομένει το ωφέλιμο (το αρχικό σχέδιο δηλαδή) το οποίο τυπώνουμε στο ύφασμα. Αφορά τα χρωματιστά υφάσματα και κυρίως τα σκουρόχρωμα και τα μαύρα. Τα αρχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την διαδικασία είναι μόνο τα vector (διανυσματικά), δηλαδή από προγράμματα όπως το Corel και το Illustrator. Τα σχέδια που θέλουμε να τυπώσουμε με βινύλιο πρέπει να έχουν πλακάτα χρώματα (καθαρά χρώματα μέσα σε συγκεκριμένα περιγράμματα), όχι ντεγκραντέ ή σβησίματα και όχι ιδιαίτερα περίπλοκα εικαστικά ή μικροσκοπικά στοιχεία. Επιλέξτε για να δείτε παράδειγμα. Σημ: Υπάρχει δυνατότητα ορισμένα αρχεία bitmap που παρουσιάζουν σχέδια με πλακάτα χρώματα και καθαρά περιγράμματα να μετατραπούν σε vector. Στείλτε μας το αρχείο που επιθυμείτε να τυπώσετε να σας ενημερώσουμε αν γίνεται με βινύλιο.
Με απλά λόγια τα bitmap είναι φωτογραφικά αρχεία που αποτελούνται από pixels, τα μικροσκοπικά αυτά τετραγωνίδια που παρατηρούμε όταν μια φωτογραφία στον υπολογιστή δεν έχει πολύ καλή ανάλυση. Bitmap είναι όλα τα αρχεία που κατεβάζουμε αναζητώντας φωτογραφίες στο Google, ή τα αρχεία του Photoshop. Για αυτού του τύπου τα αρχεία παίζει ρόλο η ανάλυση (τα dpi ή οι διαστάσεις τους σε pixels που αναγράφονται κάτω από κάθε φωτογραφία στο Google). Τα vector (διανυσματικά στα ελληνικά) είναι αρχεία στα οποία το θέμα απαρτίζεται από περιγράμματα και επιφάνειες. Δεν υπάρχουν εδώ pixels και δεν τίθεται θέμα ανάλυσης. Όσο και αν “ζουμάρουμε” σε ένα vector αρχείο δεν θα δούμε ποτέ pixels.
Αρχείο από το διαδίκτυο σημαίνει 95% bitmap. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιο στοιχείο της εικόνας είτε με το χέρι (κόβοντας την εκτύπωση με ψαλίδι) είτε στον υπολογιστή υπό την προϋπόθεση πως το αρχείο έχει καλή ανάλυση και το στοιχείο που θέλουμε να πετάξουμε ξεχωρίζει εύκολα από το υπόλοιπο σώμα της εικόνας λόγω χρώματος, φωτεινότητας ή περιγράμματος.